Seminārs par Latvijas šahistu starptautisko pieredzi un izcilajiem panākumiem

Šaha seminārs
Panākumi ārzemēs Pasākumi Treneru seminārs

Svētdien, 2024. gada 13.oktobrī, Rīgas Šaha skolā notika tikšanās ar Latvijas olimpiskās izlases dalībniekiem kvalifikācijas celšanas seminārā “Latvijas šahistu starptautiskā pieredze un izcilie panākumi”. Semināru pirmo reizi organizēja biedrība “Šaha klubs Tornis” sadarbībā ar Rīgas Šaha skolu.

Dalībnieki bija ieradušies no visdažādākajām Latvijas šaha pilsētām un varēja just patiesu ieinteresētību pasākuma norisē no ikviena tā dalībnieka. Jauniešiem, treneriem un šaha entuziastiem tā bija vēlme uzzināt ko jaunu, bet izlases dalībniekiem savukārt dalīties savā starptautiskajā pieredzē un panākumos ar semināra dalībniekiem. Un visiem kopā – vienkārši būt priecīgiem un lepniem par Latvijas olimpiskās izlases dalībnieku izcilajiem panākumiem šogad šaha olimpiādē.

Semināru atklāja Rīgas Šaha skolas trenere,  Latvijas vīriešu izlases komandas kapteine Nellija Maklakova, kura dalījās savā pieredzē, kādi un cik svarīgi ir komandas kapteiņa pienākumi šaha olimpiādē, par komandas gatavošanos spēlēm, sportiskajiem rezultātiem un izcīnītajām medaļām 45. pasaules šaha olimpiādē Budapeštā. Prezentāciju skatīt šeit.

Semināra turpinājumā dalībniekus gaidīja piedalīšanās interaktīvā viktorīnā “Olimpiešu esence”, kura neatstāja vienaldzīgu nevienu, jo Rīgas Šaha skolas treneres Signes Kacēnas izveidotās viktorīnas jautājumi lika aizdomāties pat pašiem olimpiešiem, ātrumā atbildot uz it kā sev zināmiem jautājumiem. Prieks par mūsu jauniešiem, jo tieši visjaunākā Latvijas šaha olimpiskās izlases dalībniece Agnesa Stepania Ter Avetisjana bija visprecīzākā šajā viktorīnā! Un paldies Signei par aizraujošo viktorīnu!

Šogad šaha olimpiādes Latvijas līdzjutējiem bija sagatavota kāda īpaša iespēja līdzi just – ne tikai turot īkšķus par savējiem, bet sekojot līdzi arī tiešraidēm no Budapeštas un skatoties šaha kluba “Rīgas Mats” dibinātāja Andra Tihomirova veidotos Olimpiādes apskatus. Vienu no Olimpiādes apskatiem kopā ar Rīgas Šaha skolas treneri, vīriešu izlases komandas kapteini Nelliju Maklakovu skatīt šeit.

Pēc kafijas pauzes, semināra atbalstītāju “ZeDonats”, “Bauskas alus darītava” un organizētāju sagādātā cienasta, kā arī īpašās svētku tortes nobaudīšanas, par patīkamu pārsteigumu (un jautrību šo pārsteigumu meklējot) bija parūpējies tieši Andris Tihomirovs, Olimpiādes apskatu veidotājs.

Semināra otrajā daļā dalībniekiem tika prezentētas svarīgākās un interesantākās partiju epizodes jeb “Olimpiešu atslēgas”. Tika stāstīts par gatavošanos partijām, arī fiziskās sagatavošanās lielo nozīmi pirms sacensībām un arī sacensību laikā, kā arī tika apskatītas un analizētas vairākas epizodes no Latvijas izlases dalībnieku skaistākajām partijām:

Arturs Neikšāns, partiju ar Alekseju Širovu, skatīt šeit
 
Ilze Bērziņa, partijas skatīt šeit  un skatīt šeit (partija, kurā Ilze ieliek matu ar bandinieku)
 
Laura Rogule, partijas skatīt šeit un skatīt šeit
 
Agnesa Stepania Ter Avetisjana, partiju skatīt šeit
 
Linda Krūmiņa, partiju skatīt šeit
 
Ņikita Meškovs, viens no Latvijas vīriešu izlases līderiem, bija sagatavojis semināra dalībniekiem attālināti video partijas analīzi, skatīt šeit 
 
 
 
Semināra nobeigumā tika sveikti un sumināti Latvijas olimpiskās izlases dalībnieki ar vēsturisko panākumu un izcīnītajām sudraba un bronzas medaļām. Priecājamies un lepojamies kopā ar jums!
 
 
Paldies semināra organizatoriem, biedrībai “Šaha klubs Tornis”, Rīgas Šaha skolas trenerēm Nellijai Maklakovai un Signei Kacēnai, kā arī šaha kluba “Rīgas Mats” dibinātājam Andrim Tihomirovam un pasākuma atbalstītājiem “ZeDonats”, “Bauskas alus darītava”! Paldies visiem dalībniekiem par piedalīšanos un uz tikšanos nākamajos šaha semināros!
 
Īpašs paldies fotogrāfam Gatim Ločmelim par skaisto mirkļu iemūžināšanu seminārā!
 
Semināra foto galerija šeit: